Tarta cytrynowa z ricottą

Tarta cytrynowa z ricottą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Przepis


Pyszna tarta, która łączy w sobie składniki z dwóch regionów – świeżą, typową dla południa Włoch ricottę i mascarpone, śmietankowy serek z północy. Jeśli to możliwe, warto kupić ricottę z mleka owczego, bo jest smaczniejsza. W programie podałem tę tartę z gruszkami, pieczonymi w czerwonym winie. Robi się je następująco: osiem małych gruszek ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania o wysokich brzegach i piec w tej samej temperaturze co tartę, aż skórka na owocach zacznie pękać. Wlać tyle dobrego, czerwonego wina, by zakryło gruszki, posypać miałkim cukrem i piec następne pół godziny, aż wino odparuje do konsystencji syropu.



Ciasto:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (400 g)
mąka do podsypania
skórka otarta z 1 cytryny

Nadzienie:
300 g ricotty
200 g sera mascarpone
200 g kandyzowanej skórki z cytrusów (najlepiej cytrona i pomarańczy)
120 g miałkiego cukru
6 jajek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 2 – 3 mm. Wylepić ciastem dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm, z luźnym dnem. Nadmiar ciasta zostawić zwisający na zewnątrz. Przykryć wilgotną ściereczką. Oddzielić żółtka od białek. Pokroić kandyzowaną skórkę w kostkę. W dużej misce utrzeć ricottę i mascarpone ze 100 g cukru i 5 żółtkami (szóste zostawić do posmarowania brzegów ciasta). Dodać pokrojoną skórkę i wszystko razem dobrze wymieszać. W drugiej dużej misce umieścić 6 białek, wsypać resztę cukru i ubić razem na sztywną pianę. Dużą metalową łyżką delikatnie wmieszać pianę do masy serowej. Całość przelać do formy wyłożonej ciastem. Zawinąć do środka brzegi ciasta i posmarować rozkłóconym ostatnim żółtkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i złociste, a nadzienie na środku tylko lekko ścięte. Wyjąć tartę z piekarnika i odstawić do wystygnięcia na 2 godziny. Wyjąć z foremki, posypać otartą skórką cytrynową, pokroić na porcje i podawać samą lub z pieczonymi gruszkami.

© Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE