Tarta cheddarowo-jabłkowa z syropem klonowym

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Proporcje na 8-12 porcji

Ciasto
1 szklanka mąki
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki kaszki kukurydzianej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
120 g masła, schłodzonego i pokrojonego na kawałki
1/4 szklanki startego średnio dojrzałego sera cheddar
1 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 do 2 łyżek zimnej wody

Nadzienie
½ szklanki serka ricotta
2 szklanki startego średnio dojrzałego sera cheddar
3 szklanki plasterków jabłek odmiany Granny Smith (można wziąć “zielone” jabłka, w Polsce sprzedawane na sztuki)
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie
Wsypać do miski mąkę, cukier, kaszkę kukurydzianą, sól i proszek do pieczenia. Posiekać z masłem, aż całość utworzy drobne grudki. Wymieszać z tartym cheddarem. Wlać połowę śmietany, wymieszanej z wodą, zagnieść, w razie potrzeby dolać mieszankę śmietany z wodą. Uformować z ciasta spłaszczony krążek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wymieszać serek ricotta ze startym cheddarem. Plasterki jabłek posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 3 mm. Delikatnie przenieść ciasto do formy na tartę z wyjmowanym dnem, wyłożyć ciastem formę, poodcinać wystające brzegi. Rozsmarować na cieście serowe nadzienie, na wierzchu poukładać plasterki jabłek. Piec 35 do 45 minut, aż ciasto nabierze złocisto-brązowego koloru.
Odstawić tartę na 10 minut. Po tym czasie posmarować ją po wierzchu syropem klonowym. Tarta najsmaczniejsza jest na ciepło.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE