Tarta cebulowa według przepisu Marie-Sophie

Tarta cebulowa według przepisu Marie-Sophie
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 78)
Trudność:
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Ciasto

  • 226 gr migdałów w proszku
  • 130 gr ziaren gryki zmielonych na mączkę
  • 65 gr masy kokosowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • Czarny pieprz, tymianek, rozmaryn

  • Do przybrania

  • - 100 gr orzechów nerkowca
  • - 2 łyżki kremu migdałowego (nazywanego także masłem migdałowym)
  • ½ filiżanki wody (lub białego wina)
  • - 3 łyżki białego wina
  • - 1 łyżka drożdży piwnych
  • Czarny pieprz
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 gr suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka agar-agar rozpuszczonego w filiżance wody i zagotowanego
  • 2 łyżeczki miso z jęczmienia
  • 1 łyżka psyllium
  • Ew. sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotować ciasto:
1. Wsypać migdały do misy od robota kuchennego i zmiksować je aż do otrzymania konsystencji proszku.
2. Dodać zmiksowane ziarna gryki, sól, oliwę i miąższ z kokosa. Zmiksować wszystko, aż do otrzymania ciasta przypominającego kruszonkę.
3. Umieścić ciasto w foremce z wyjmowanym dnem i uformować, przyciskając mocno dłonią.
4. Włożyć do zamrażarki na 1-2 godz.

Przygotować farsz:
1. Umieścić w blenderze orzechy nerkowca, drożdże piwne, 1 filiżankę wody, 3 łyżki białego wina, 2 łyżki mleczka migdałowego, ewentualnie 2 krople olejku z gałki muszkatołowej.
2. Dodać pieprz i zmiksować na małej mocy, żeby farsz się ujednolicił. Następnie zwiększyć moc blendera, dodać suszoną cebulę, wymieszać.
3. Rozpuścić agar-agar w filiżance wody, zagotować przed dodaniem do mieszanki. Dodać miso z jęczmienia oraz łyżkę psyllium, gdy jeszcze widełki się kręcą.
4. Wyjąć ciasto z zamrażarki, wlać na nie farsz z cebulą. Przybrać tartę suszoną cebulą. Odstawić na godzinę do zamrażarki.
5. Podać tuż po wyjęciu z zamrażalnika.

Rady Julie:
To ciasto nie może być długo poza zamrażarką, zwłaszcza w ciepłe dni. Powinno być podawane tuż po wyjęciu z zamrażarki.
Olejek z gałki muszkatołowej można zastąpić startą łupiną od orzecha.
Farsz należy od razu umieścić na foremkach z ciastem. Powinno zyskać odpowiednią konsystencję oraz temperaturę w nieco mniej niż godzinę w zamrażalniku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE