Tarta ananasowa z kozim serem

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.14)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Spód
170 g świeżego koziego twarogu
100 g masła o temp. pokojowej
1½ szklanki mąki
szczypta soli

Nadzienie
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
½ szklanki śmietany kremówki
1 łyżka złocistego syropu kukurydzianego
¼ szklanki cukru
¼ ubitej szklanki brązowego cukru
3 duże żółtka
2 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
¾ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych

Do podania
6-7 plastrów ananasa
¼ ubitej szklanki brązowego cukru
115 g koziego twarogu
1 łyżeczka pokruszonych ziaren czerwonego pieprzu

Przygotowanie spodu
Utrzeć kozi ser z masłem na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i zagnieść, żeby składniki się połączyły. Zawinąć w folię i uformować kształt dysku. Chłodzić 2 godziny przed wałkowaniem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0.6 cm. Wyłożyć ciastem okrągłą blaszkę do tart z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm i wstawić na 125 min. do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Przykryć schłodzony spód folią aluminiową i obciążyć surowym ryżem albo suchą fasolą. Piec 20 min, następnie usunąć folię z obciążeniem i piec przez kolejne 10 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Odstawić do wystygnięcia.

Zmieszać w rondlu śmietanę kremówkę ze skrobią kukurydzianą. Dodać syrop kukurydziany, zwykły i brązowy cukier oraz żółtka i wymieszać za pomocą trzepaczki. Podgrzewać mieszaninę na średnim ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje i zrobi się lśniąca. Zdjąć rondel z ognia, dodać masło, ekstrakt waniliowy i sól. Dodać wiórki kokosowe, zamieszać, odstawić do ostygnięcia.
Nałożyć nadzienie na spód i schłodzić przed podaniem.

Przed samym podaniem rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, ułożyć plastry ananasa na blasze, posypać brązowym cukrem i zapiekać przez 2 min, aż cukier się stopi. Od razu ułożyć plastry ananasa na przygotowanym spodzie z nadzieniem. Pokruszyć na wierzch kozi ser i posypać pokruszonym czerwonym pieprzem.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE