Tajskie curry z wieprzowiny

Tajskie curry z wieprzowiny
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić grubo pokrojony czosnek, dymkę wraz z zieloną częścią. Chwilę przesmażyć, zwiększyć płomień i dodać pokrojone w kostkę mięso. Wymieszać, po chwili dodać pokrojone w dużą kostkę bakłażany. Wymieszać, na wierzch wrzucić pokrojone w paski listki limonek. Dodać zieloną pastę curry (uwaga! bardzo ostra), wlać mleko kokosowe. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut. Makaron namoczyć na kilka minut w osolonym wrzątku, żeby spęczniał (nie gotować!) Dodać pokrojone grzyby shiitake i kasztany wodne, wlać sos sojowy i odrobinę sosu rybnego oraz listki bazylii. Makaron odcedzić, na talerzu uformować w gniazdko. Do środka delikatnie włożyć porcję curry, posypać pokrojoną w cienkie plasterki papryczką curry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA