Tajski gotowany kurczak z ryżem i ostrym sosem

Tajski gotowany kurczak z ryżem i ostrym sosem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis


Składniki kurczaka:
ekologicznego kurczaka o wadze 1,5 kg
sól i świeżo zmielony biały pieprz
25 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w grube plasterki
15 g ząbków czosnku
6 dymek

Składniki sosu z imbiru i chilli do zanurzania:
25 g ząbków czosnku
25 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
1 czerwone chilli, pokrojonego w cienkie plasterki
2 łyżki cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)
2 łyżki białego octu ryżowego
2 łyżki sfermentowanej pasty sojowej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka ziaren białego pieprzu, lekko rozgniecionych

Składniki ryżu:
1 łyżka oleju roślinnego
350 g tajskiego ryżu jaśminowego, opłukanego
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki soli
1 zwinięty liści pandanu (dowolnie)

Do podania:
½ ogórka, obranego, przeciętego wzdłuż i pokrojonego w plasterki
1 garść świeżej kolendry, grubo posiekanej

Przygotowanie bulionu:
Odetnij tłuszcz od mięsa kurczaka i odłóż na bok. Dopraw kurczaka w środku i na zewnątrz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Połóż imbir, czosnek i 4 dymki na desce. Rozgnieć lekko wałkiem.
Wepchnij do wnętrza kurczaka. Przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. W dużym, głębokim garnku (w którym zmieści się cały kurczak) doprowadź do wrzenia 4-5 l wody (dość, żeby zakryła kurczaka.) Włóż go do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i zostaw na 30 minut. Wyjmij kurczaka, połóż na ogrzanym talerzu, przykry i odstaw na bok. Zdejmij tłuszcz z rosołu, wyrzuć. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż pozostanie
1,2 l płynu.

Przygotowanie sosu:
Do malaksera wrzuć czosnek, imbir i chilli. Zmiksuj na gładką pastę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj. Przełóż do małych miseczek.

Przygotowanie ryżu:
Rozgrzej olej roślinny w rondlu na średnim ogniu. Dołóż tłuszcz odcięty z kurczaka, smaż przez 2-3 minut, aż się wytopi. Powinno go być około 3 łyżek stołowych. Zdejmij rondel, wyrzuć skwarki. Postaw rondel na średnim ogniu. Wsyp ryż, smaż przez kilka minut mieszając. Wlej 600 ml gorącego bulionu z kurczaka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wlej olej sezamowy, dodaj sól. Wymieszaj, dorzuć liść pandanu (dowolne). Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut, aż ryż zmięknie. Wyłącz gaz, zostaw pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój w małe kawałki. Przekrój dymki wzdłuż i posiekaj w długie piórka. Nałóż ryż na talerze, dodaj porcje kurczaka. Przybierz plasterkami ogórka. Podgrzej resztę bulionu, nalej do miseczek, posyp posiekaną kolendrą. Podawaj: każdy powinien dostać talerz z ryżem i kurczakiem, miseczkę z bulionem oraz sosem do zanurzania mięsa.

Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 3

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE