Tajska sałatka z wołowiną

Tajska sałatka z wołowiną
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Tobie i Matt (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przepis



Składniki
400 g polędwicy wołowej
2 ząbki czosnku, obrane
3 korzenie kolendry, umyte
1 liść limonki kafir, pokrojony na cienkie paseczki
1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona na cienkie plasterki
1 szczypta soli
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki cukru palmowego
1 mała garść kiełków fasoli mung
4 pomidorki koktajlowe, umyte i przekrojone na połówki
6-8 małych azjatyckich bakłażanów, umytych i przekrojonych na ćwiartki
1 mała garść grzybów mun, namoczonych we wrzątku i pokrojonych na paski
1 mała garść liści kolendry, umytych i z grubsza posiekanych
1 mała garść liści tajskiej bazylii

Przygotowanie
Usmaż polędwicę na rozgrzanej grillowej patelni, aż będzie średnio wysmażona. Włóż czosnek, liść limonki kafir, trawę cytrynową i sól do moździerza i lekko utłucz, nie robiąc pasty ze składników. Dodaj sos rybny, sojowy, sok z limonki i cukier palmowy. Wymieszaj w dużej misce kiełki fasoli mung, połówki pomidorków, ćwiartki bakłażanów i grzyby mun. Pokrój polędwicę na paski i ułóż na sałatce. Wymieszaj dressing i nałóż do miski z sałatką. Wymieszaj składniki, dodaj zioła i podawaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE