Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem sojowym

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem sojowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
6

Przepis

Marynata do kurczaka
1 szklanka (250 ml) sosu sojowego
½ szklanki (125 ml) japońskiego wina mirin
¼ szklanki (60 ml) brązowego cukru
3 łyżki stołowe (45 ml) tartego, świeżego imbiru
3 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka stołowa sosu sambal olek
ugotowany kurczak

Przygotowanie
W misce wymieszać wszystkie składniki. Obrać mięso z kości i podzielić na małe kawałki. Wymieszać z marynatą i schłodzić.


Tajska sałatka z kurczakiem
300 g makaronu sojowego
4 szklanki (1 l) wrzącej wody
½ szklanki (125 ml) sosu podstawowego
1 pokrojona w słomkę jicama
1 pokrojona w słomkę marchewka
1 pokrojona w słomkę zielona papaja
1 pokrojone w kostkę mango
1 pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę ogórek
¼ szklanki (60 ml) listków kolendry
2 łyżki stołowe (30 ml) szyfonady z liści tajskiej bazylii
½ szklanki (125 ml) pikantnego dresingu
1 szklanki (250 ml) kiełków soi
¼ szklanki (60 ml) szyfonady z liści mięty
¼ szklanki (60 ml) orzeszków ziemnych

Przygotowanie
Namoczyć makaron we wrzątku przez 5 minut, mieszając, by poszczególne nitki się rozdzieliły.
Odcedzić i wymieszać z sosem podstawowym. Kuchennymi nożyczkami pociąć na krótsze kawałki.
Wyjąć kurczaka z marynaty i wymieszać z makaronem. Jicamę, marchewkę, papaję, mango, ogórka, kolendrę oraz bazylię wymieszać z pikantnym dresingiem. Połączyć warzywa z makaronem.
Ułożyć na talerzach, posypać kiełkami, miętą i orzeszkami. Skropić pikantnym dresingiem.


Gotowany kurczak
3 piersi kurczaka (540 g)
1 posiekana cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
zimna woda

Przygotowanie
Do dużego garnka wlać tyle wody, by mięso było w niej zanurzone i wrzucić cebulę, czosnek, listek laurowy oraz sól. Zagotować na dużym ogniu. Dodać piersi, zmniejszyć ogień i gotować 15 – 20 minut.
Wyjąć z wody i wystudzić.


Sos podstawowy
1 szklanka (250 ml) cukru
2 szklanki (500 ml) wody
1 łyżeczka (5 ml) sosu sambal olek
1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku
1 pokrojona czerwona papryka
3 łyżki stołowe sosu rybnego
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) soku cytrynowego

Przygotowanie
Wodę z cukrem gotować 5 minut, aż powstanie prosty syrop. Zmiksować czosnek, paprykę, sambal olek, sól i sok z cytryny. Dodać puree do syropu. Gotować 25 minut, aż sos zgęstnieje. Przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Pikantny dressing
½ szklanki (125 ml) sosu podstawowego
¼ szklanki (60 ml) soku z limonki
1 łyżka stołowa (15 ml) sosu rybnego
1 łyżka stołowa (15 ml) sosu ostrygowego
1 łyżeczka (5 ml) suszonego, pokruszonego chilli
1 ząbek roztartego czosnku
¼ szklanki (60 ml) oleju roślinnego

Przygotowanie
Zmiksować sos podstawowy, sok z limonki, sos rybny, ostrygowy, chilli i czosnek. Nie przerywając miksowania powoli wlewać olej. Ubijać jeszcze minutę, aż dresing się zemulsyfikuje. Przechowywać do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.


© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE