Tajska sałatka z krewetkami i arbuzem

Tajska sałatka z krewetkami i arbuzem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 garść surowych orzeszków ziemnych
  • bez skórek
  • 12-16 dużych surowych krewetek
  • obranych i lekko nasmarowanych olejem
  • odrobina sosu rybnego
  • sok z limonki
  • 1 średni arbuz
  • pozbawiony łupiny i pestek
  • pokrojony na kawałki 3 cm
  • 1 duża czerwona chili
  • pozbawiona nasion i drobno pokrojona
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • z usuniętą twardą końcówką i zewnętrzną warstwą
  • kawałek świeżego imbiru o długości 2,5 cm
  • obrany i starty
  • 3 łodygi dymki
  • drobno posiekane
  • 15 listków mięty
  • 20 listków kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połóż orzeszki na blasze i praż 3-4 minuty w piekarniku, aż się lekko zrumienią. Wyjmij, ostudź i grubo posiekaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA