Tagliatelle z sosem krewetkowym

Tagliatelle z sosem krewetkowym
Oceń przepis:
97 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 2 łyżki masła
  • 400 g nieparzonych krewetek w pancerzach
  • 1 mała cebula
  • mały kawałek selera
  • pieprz w ziarnach
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 pomidor
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki obrać i oczyścić.

Na maśle podsmażyć cebulę i seler pokrojony w drobną kostkę. Następnie dodać pancerze krewetek, 5-6 ziaren pieprzu, tymianek i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Dolać wino, gotować, aż się zredukuje o połowę. Dolać bulion i zredukować o połowę. Zmiksować na gładki krem.

Wszystko przecedzić przez sito do garnka, łyżką przetrzeć jak najwięcej przez sito.

Sos podgrzać i dodać do niego kremówkę. Gotować, aż otrzymamy nie za gęsty sos. Dodać krewetki i gotować przez 1 minutę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić i wymieszać z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA