Tagliatelle alle vongole

Tagliatelle alle vongole
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Po prostu po włosku (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis

Składniki:
1 – 1,5 kg drobnych małży, oczyszczonych
duży pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy do smażenia plus odrobina do polania
4 ząbki czosnku, cienko pokrojonej
300 g pomidorków czereśniowych, przekrojonych na pół
200 ml białego wytrawnego wina

Makaron:
300 g mąki typu 00
3 duże jajka
szczypta soli

Przygotowanie:
Zrobić ciasto na makaron według podstawowego przepisu (patrz: przepis na makaron jajeczny). Rozwałkowane ciasto przepuścić przez maszynkę do makaronu, używając nakładki do wycinania tagliatelle. Można też wyciąć tagliatelle nożem – pokroić ciasto na długie pasma szerokości 3 mm. Gotowy makaron rozłożyć na tacy, posypanej kaszką kukurydzianą lub rozwiesić na wieszaku z poprzeczką. Wstawić duży garnek z osoloną wodą. W czasie, gdy gotuje się woda, przyrządzić sos. Przebrać małże – jeśli są rozchylone, popukać w muszlę, te, które się nie zamkną – wyrzucić. Posiekać natkę, osobno łodyżki, osobno listki. Dużą patelnię wstawić na średni ogień, wlać oliwę. Wrzucić pokrojony czosnek, posiekanie łodyżki natki i pomidorki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, a kiedy pomidorki zmiękną, zwiększyć ogień, włożyć małże i wlać wino. Wymieszać, nakryć pokrywką, trzymać na ogniu przez 3-4 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Po dwóch minutach od włożenia małży na patelnię włożyć makaron do osolonego wrzątku na minutę do półtorej. Ma być ugotowany al dente. Sprawdzić, czy wszystkie małże się pootwierały, usunąć pozamykane. Odcedzić makaron i włożyć do małży, dodać garść posiekanej natki i podlać oliwą, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane pozostałą natką pietruszki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE