Tagine z fenkułu, dyni i bakłażana z ciecierzycą

Tagine z fenkułu, dyni i bakłażana z ciecierzycą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynię, fenkuły i bakłażany obficie posmarować oliwą, doprawić tabasco, solą i pieprzem. Opiekać 20-25 minut do miękkości. Warzywa powinny nabrać złocistej barwy. Mogą być miejscami zwęglone. Bakłażan i dynię można opiekać na tej samej blasze. Fenkuł powinno się opiekać osobno, gdy może to trwać trochę dłużej. Podgrzać resztę oliwy w dużym rondlu. Podsmażać szalotki na dość dużym ogniu przez 10 minut, poruszając rondlem, żeby nie dopuścić do przypalenia, aż się zeszklą i nabiorą złocistej barwy. Dodać całe ząbki czosnku i smażyć, dolewając niewielkie ilości wywaru, żeby nie dopuścić do przypalenia. Cały czas mieszając dodać kmin i paprykę. Wlać kolejną porcję wywaru. Przyprawy powinny zacząć tworzyć gęstą pastę, a szalotki - puścić sok. Dolewać bulion, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i wchłonie przyprawy. Szalotki powinny się rozpaść, lecz nie rozpuścić. Przelać sos do tadżinu. Ustawić naczynie na płytce ochronnej, na małym ogniu. Przełożyć opieczone warzywa, zaczynając od twardszego fenkułu, następnie dać warstwę dyni, a na końcu bakłażan. Zalać gorącym wywarem z szafranu, ostrożnie domieszać ciecierzycę. Kawałki bakłażana i dyni mogą się rozpaść, wzbogacając sos. Dusić 10-15 minut, dostosowując płomień do zawartości naczynia, zwiększając, gdy jest zbyt rzadka lub zmniejszając, gdy zanadto zgęstnieje. Można dodać wywaru, aby całość się dusiła. Danie nie powinno być ani zbyt suche, ani zbyt wodniste. Polewać warzywa gęstym sosem. Doprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posypać natką i kolendrą. Podawać z szarmulą i smażonymi plackami tortilli.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE