Tacos z chorizo, ziemniakami i salsą chipotle

Tacos z chorizo, ziemniakami i salsą chipotle
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Przygotowanie:

Składniki:
350 g ziemniaków
trochę oleju roślinnego
200 g surowego chorizo, posiekanego
½ średniej cebuli, drobno posiekanej
kilka gałązek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku, posiekane
8 małych tortilli kukurydzianych do podania

salsa:
3 pomidory śliwkowe
2 ząbki czosnku, obrane
½ małej cebuli, pokrojonej w plasterki
1 suszone chili chipotle, oczyszczone, zalane wrzątkiem i namoczone przez 20 minut
sok z połowy limonki

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na dużej ciężkiej, patelni rozgrzać olej, chorizo smażyć, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać cebulę, tymianek i sól. Smażyć do miękkości. Dodać czosnek. Smażyć kilka minut, dodać ziemniaki, wymieszać. Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dużą, ciężką patelnię ustawić na dużym ogniu. Ułożyć pomidory, czosnek i cebulę. Podpiekać bez tłuszczu, aż sczernieją, pokryją się pęcherzami i zmiękną. Pomidory wymagają więcej czasu, więc po 5-10 minutach należy zdjąć z patelni czosnek i cebulę. Warzywa zmiksować z namoczonym chili chipotle i kolendrą. Doprawić do smaku sokiem z limonki i solą.



 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE