Tacos Rahas

Tacos Rahas
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki:
2 chili poblano
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę
150 gramów kwaśnej śmietany
½ łyżeczki oleju słonecznikowego
8 małych tortilli kukurydzianych
50 gramów startego sera Wensleydale
mały pęczek kolendry, posiekany
½ dużej limonki, pokrojonej na cząstki

Przygotowanie:
Chili opalić nad ogniem lub pod grillem, aż sczernieją. Ostudzić. Olej wlać na patelnię, smażyć cebulę na średnim ogniu przez 5 minut, aż zbrązowieje. Dodać oregano, kmin rzymski, ziemniaka i smażyć minutę. Dodać trochę wody i dusić warzywa przez 10 minut. Woda powinna odparować a ziemniak zmięknąć. Jeśli to konieczne dodać więcej wody. Z chili usunąć ogonki i pestki. Porwać je wzdłuż na paski o szerokości 1 cm, usuwając spaloną skórę. Na dwie minuty przed końcem gotowania ziemniaka, dodać chili, doprawić solą i pieprzem. Dodać trochę soku z limonki. Wmieszać kwaśną śmietanę i wyłączyć ogień. Na dużej patelni delikatnie podgrzać olej słonecznikowy. Smażyć tortille z obu stron, aż zmiękną. Podawać z duszonymi warzywami, serem, kolendrą i limonką.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE