Szynka z jajkiem, placuszek z foie gras, szynką serrano, jajami przepiórek i jagodowym gastrique

Szynka z jajkiem, placuszek z foie gras, szynką serrano, jajami przepiórek i jagodowym gastrique
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Czas przygotowania:
30 minut

Przygotowanie:



Składniki placuszków:
160g mąki pszennej
1½ łyżki białego cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
¾ łyżki posiekanego tymianku
2 całe jaja
360 ml maślanki
60 ml pełnotłustego mleka
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Składniki jagodowego gastrique:
100g brązowego cukru
240 ml octu z szampana lub muscatu
½ laski świeżej wanilii
250g świeżych jagód

Składniki chrupkiej szynki:
60g szynki Serrano
60 ml oliwy

Składniki sadzonych jaj przepiórki:
2 świeże jaja przepiórki
oliwa (do smażenia)


Składniki foie gras:

90-120g foie gras klasy „A”

Przygotowanie placuszków:
Wymieszaj mąkę, biały cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, czarny pieprz i tymianek.
W drugiej misce ubij jaja, maślankę, mleko i oliwę. Stopniowo dosypuj suche składniki i ubijaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut przed smażeniem.
Smaż placuszki na dużej, teflonowej albo żeliwnej patelni, aż będą złocistobrązowe po obu stronach.

Przygotowanie jagodowego gastrique:
W rondelku wymieszaj brązowy cukier, ocet, laskę wanilii i jagody. Gotuj, aż odparujesz ⅓ płynu albo jest tak gęsty, że pokrywa wierzch łyżki. Odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotowanie chrupkiej szynki:
Na rondelku rozgrzej oliwę do 160°C. Pokrój szynkę w cienkie plasterki, wrzuć do oliwy i smaż, aż będzie chrupka. Wyjmij z tłuszczu, osusz na papierowych ręcznikach kuchennych.

Przygotowanie sadzonych jaj przepiórki:
Na małej, teflonowej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu do ostrego. Ostrożniej rozbij i wylej jaja. Smaż , aż zetnie się białko. Najlepiej wyłączyć gaz tuż przed końcem smażenia i poczekać, aż jajka dojdą na rozgrzanej patelni.

Przygotowanie foie gras:
Małą patelnię rozgrzej na średnim ogniu do ostrego. Połóż foie gras i podsmaż z obu stron. Uważaj, żeby nie smażyć zbyt długo. Środek powinien być ciepły, ale nie usmażony.

© 2012 Chris Thompson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE