Szynka w glazurze cytrusowej

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzać piekarnik do 175° C. Umieścić szynkę szeroką częścią do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, dokładnie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na godzinę.
Na średnim ogniu podgrzewać w rondlu marmoladę pomarańczową, maderę lub sherry, sok z cytryny i sok z połowy pomarańczy, ok. 5 minut, aż glazura stanie się płynna. Wyjąć szynkę z piekarnika i zdjąć folię. Ponacinać całą szynkę w romby i posmarować połową glazury. Pokroić drugą połowę pomarańczy w cienkie plastry i obłożyć nimi szynkę. Zwiększyć temperaturę do 225° C. Piec szynkę bez przykrycia 20 minut. Posmarować resztą glazury i piec jeszcze 10 - 15 minut, aż się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 15 - 30 minut, aby mięso odpoczęło.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE