Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i rieslinga

Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i rieslinga
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Przepis


Glazura:
1 szklanka wytrawnego rieslinga
1 szalotka, drobno posiekana
½ szklanki miodu
¾ szklanki ziarnistej musztardy
cała duża gotowana szynka z kością, ok. 4,5 kg

Przygotowanie:
Przygotuj glazurę, gotując w małym rondlu, na małym ogniu wino z szalotką, aż zredukuje się do ok. ¼ szklanki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj miód i musztardę. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni C. Ułóż szynkę w brytfannie i ponacinaj skórę w odstępach 1,5 cm. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na 7 godzin. Po tym czasie, posmaruj szynkę połową glazury i podlewając od czasu do czasu, piecz jeszcze 1½ godziny. Pokrój mięso i podaj z pozostałą glazurą.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE