Szybkie warzywne curry

Szybkie warzywne curry
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 duże bakłażany pokrojone na ćwiartki
  • a później na grube plastry
  • sól
  • olej arachidowy
  • 2 cebule
  • obrane i posiekane
  • 3 duże ząbki czosnku
  • obrane i posiekane
  • kawałek kłącza imbiru długości kciuka
  • obrany i drobno posiekany
  • 6-8 strączków kardamonu
  • 1-2 szczypty suszonych płatków chili
  • 1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1-2 łyżeczki nasion kminu
  • 6-8 pomidorów
  • posiekanych
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • łyżka śmietany
  • garstka świeżej natki kolendry
  • posiekanej
  • garstka liści świeżej mięty

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włóż pokrojone bakłażany do durszlaka i wstaw go do miski. Oprósz solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie rozgrzej w dużym rondlu trochę oleju arachidowego na dużym ogniu i dodaj cebulę, czosnek oraz imbir. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś 20 minut, aż cebula zmięknie. Pokrusz strączki kardamonu, wyjmij z nich czarne nasionka i delikatnie zmiażdż je w moździerzu. Dodaj nasionka do rondla z cebulą razem z chili, kurkumą oraz kminem, wymieszaj i przesmaż mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj posiekane pomidory, zalej wodą, żeby zakryła warzywa i dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj i usmaż bakłażany: spłucz z nich sól i lekko upraż kawałki na grilowej patelni. Dodaj je do rondla z pomidorami, cebulą i przyprawami i duś 25 minut. Spróbuj, zdejmij rondel z ognia, ewentualnie dopraw do smaku i dodaj tyle jogurtu i śmietany, ile trzeba. Posyp posiekaną kolendrą oraz miętą i od razu podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE