Szybki pudding z letnich owoców i bazylii

Szybki pudding z letnich owoców i bazylii
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przygotowanie:


Sos
150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców
drobny cukier, do smaku

Pudding
150 g rozmrożonej mieszanki różnych letnich owoców
mała garść świeżych truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki
drobny cukier, do smaku
10 porwanych liści świeżej bazylii
olej do natłuszczenia foremek
12-14 cienkich kromek białego chleba, bez skórki

Do podania
duża garść świeżych truskawek, jeżyn i czerwonych porzeczek
4 czubki gałązek świeżej bazylii
cukier puder, do posypania


Przygotowanie
Zmiksuj owoce w blenderze na purée. Wmieszaj dość cukru do smaku, a następnie przetrzyj sos przez sitko do miski i odstaw. Aby przyrządzić pudding, włóż rozmrożone owoce oraz truskawki do miski, dodaj cukier do smaku i wmieszaj bazylię. Lekko natłuść wnętrza czterech foremek do puddingu i wyłóż je folią. Wytnij cztery krążki chleba na dno foremek oraz pokrój chleb na wąskie prostokątne kawałki do wyłożenia bocznych ścianek. Zamocz każdy kawałek chleba z jednej strony w owocowym sosie i wyłóż nimi ścianki foremek nasączoną stroną na zewnątrz. Wypełnij środki foremek mieszanką owoców i dobrze je uciśnij. Dopełnij zawartość każdej z foremek wieczkiem z chleba. Wstaw foremki do lodówki na 30 minut przed podaniem. Ostrożnie wyjmij puddingi na talerzyki, skrop sosem, udekoruj świeżymi owocami i gałązkami świeżej bazylii, a na koniec posyp cukrem pudrem.

© James Martin


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE