Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą

Szybki pełnoziarnisty chleb z melasą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Czas przygotowania:
1 godzina, 15 minut

Składniki:

  • olej lub masło do posmarowania formy
  • 380 ml maslanki lub jogurtu naturalnego
  • lub 340 ml mleka i 2 łyżki stołowe białego octu
  • 340 g białej mąki pełnoziarnistej
  • 115 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 ml melasy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Wysmarować tłuszczem formę keksową 20 na 10cm lub 23 na 13cm, najlepiej teflonową. Zakwasić mleko: lekko podgrzać mleko (wystarczy 1 minuta w mikrofalówce) i dodać ocet. Odstawić. Jeśli używamy maślanki lub jogurtu, pominąć etap zakwaszania mleka. Wymieszać suche składniki. Melasę wymieszać z maślanką, jogurtem lub kwaśnym mlekiem. Do suchych składników dodać płynne. Mieszać tylko tyle, aż się połączą. Wlać masę do przygotowanej formy. Piec ok. 45-60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. Studzić ok. 15 minut przed wyjęciem z formy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE