Szwedzki gulasz śniadaniowy

Szwedzki gulasz śniadaniowy
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Przepis

Składniki:
szynka pokrojona w kostkę
wołowina pokrojona w kostkę
peklowana ligawa
kiełbasa wieprzowa
½ filiżanki kaczego tłuszczu lub oliwy
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka świeżego lub mrożonego groszku
2 małe ziemniaki
1 jajko
tosty z ciasta drożdżowego
świeża natka pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Lekko rozgrzej patelnię i polej ją tłuszczem z kaczki lub oliwą. Połóż na niej rozdrobniony czosnek i smaż na bardzo wolnym ogniu. Dorzuć posiekaną w kostkę szalotkę. Pokrój ziemniaki w plasterki i rozłóż na patelni. Nadaj postać kosteczek wszystkim kawałkom mięsa i dorzuć je do składników na patelni. Odkręć gaz, żeby zaczęły skwierczeć. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i zamieszaj. (Mrożony przelej wcześniej wrzątkiem.) Ukrój grube kromki ciasta drożdżowego i podpiecz je w piekarniku lub tosterze. Posyp gulasz świeżą natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu i przełóż na talerz. Sparz jajko. Uformuj w środku porcji mały dołek i ułóż tam żółtko w skorupce. Podawaj z tostami. Przed zjedzeniem wymieszaj żółtko z gulaszem.

© Adrian Richardson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE