Szpinak na irańską modłę

Szpinak na irańską modłę
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Gotuj zieleninę z Sophie (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia irańska

Przepis

Składniki
1 kg szpinaku
1 łyżka masła
1 średnia cebula, drobno posiekana
400 g pieczarek, posiekanych
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
sól i pieprz
100 g kwaśnego dżemu z granatów albo sok z 1 cytryny
100 g suszonych moreli, pokrojonych na ćwiartki

Przygotowanie
W dużym szerokim rondlu podsmaż szpinak na maśle na małym ogniu, a na patelni podsmaż cebulę, aż się mocno zrumieni. Połącz składniki, a kiedy wchłoną większość tłuszczu, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż wszystko na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Dodaj suszone morele i dżem z granatów albo sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, a kiedy aromaty się połączą, zalej wszystko wodą i duś na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Podawaj na zimno z chlebem.

© Sophie Grigson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE