Szpecle z zielonego groszku i sos z wędzonego łososia

Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • Składniki szpecli:
  • 280 g mrożonego groszku
  • 4 jaja
  • 120 ml mleka lub wody
  • 4 dymki
  • ½ łyżeczki soli
  • 220 g mąki
  • 120 ml oliwy
Składniki sosu:
  • 115 g serka śmietankowego
  • 6 pokrojonych plastrów wędzonego łososia
  • 1 posiekana, czerwona cebula
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki kaparów
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki masła lub oliwy (dowolnie)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Doprowadź do wrzenia duży garnek osolonej wody. W tym czasie zmiksuj w mikserze albo w robocie kuchennym groszek, jaja, wodę, dymkę i sól. Przelej do miski. Dodaj mąkę i oliwę, wymieszaj starannie. Gumową łopatką przecieraj ciasto przez dużą tarkę tak, aby wpadało do wrzątku. Wymieszaj i gotuj, aż kluseczki będą miękkie, czyli przez ok. 2 minuty. Odcedź szpecle i gdy jeszcze są mokre, wymieszaj z serkiem śmietankowym. Mieszaj tak długo, aż serek się roztopi i stworzy sos na gorących kluseczkach. Dorzuć wędzonego łososia, cebulę, koperek, kapary i cytrynę. Wymieszaj i natychmiast podaj. Szpecle możesz także podsmażać na brązowo przez kilka minut, zanim zrobisz sos. Wyjmij je łyżką cedzakową z wrzątku, dobrze odsącz, wrzuć na podgrzaną patelnię z roztopionym masłem albo oliwą. Smaż, aż będą brązowe. Dalej postępuj jak opisano wyżej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE