Szparagi z sosem musztardowym

Szparagi z sosem musztardowym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 650 gramów dużych
  • jędrnych zielonych szparagów
  • sól
  • 1 łyżka drobni posiekanego zielonego szczypiorku
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Jajka włożyć do wrzątku. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Odlać wodę. Energicznie potrząsnąć rondlem, aby rozbić skorupki. Wrzucić lód i odstawić na co najmniej 15 minut, żeby całkowicie schłodzić jajka. Obrać i pokroić w krajalnicy. Najpierw na plasterki, a następnie obrócić o 45 stopni i pokroić wzdłuż tak, aby powstały słupki. Można też posiekać jajka ostrym nożem. Odłożyć na bok.
Obieraczką do warzyw obrać dolny odcinek łodygi szparagów. Na dużej patelni doprowadzić do wrzenia 3 szklanki osolonej wody. Wrzucić szparagi. Częściowo przykryć i na dużym ogniu ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 4 do 5 minut, aż łodygi zmiękną, lecz pozostaną jędrne. Łyżką cedzakową wyjąć szparagi z wody i odłożyć na bok.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE