Szparagi na toście z roztopionym serem

Szparagi na toście z roztopionym serem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Odetnij końcówki szparagów, wyginając je, aż same pękną. Usuń także zielone punkciki na łodygach. Pokrój bagietkę na kromki. Posmaruj je po obu stronach masłem i przypiecz pod grillem. W tym czasie ugotuj szparagi we wrzącej, osolonej wodzie. Średniej wielkości będą gotowe po 2-3 minutach. Grubsze gotują się 5 minut. Przełóż łyżką cedzakową do rondla, aby pozostała odrobina wody, w której się gotowały. Dorzuć masło, które powinno się roztopić. Dopraw solą i pieprzem. Można dodać nieco gruboziarnistej soli morskiej, żeby wzbogacić całe danie. Na przypieczoną bagietkę nałóż szparagi i wiórki parmezanu. Ser polej sosem maślanym. Całość można wstawić na kilka chwil pod rozgrzany grill, żeby ser całkowicie się roztopił.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE