Szaszłyki z tofu z orzechowym pesto

Szaszłyki z tofu z orzechowym pesto
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przygotowanie:


Pesto z orzechami włoskimi
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka świeżych liści tajskiej bazylii
½ szklanki liści natki pietruszki
¾ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku, startego na drobnej tarce albo zmiażdżonego
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
1/3 szklanki oliwy

Przygotowanie
Upraż orzechy na patelni, aż się lekko zrumienią (ok. 5 min) i odstaw do ostygnięcia.
Zmiel w malakserze orzechy z liśćmi bazylii i natki oraz solą. Dodaj czosnek, otartą skórkę i sok z pomarańczy i zmiel wszystko, dolewając powoli oliwę.

Szaszłyki z tofu
1 opakowanie twardego tofu, pokrojonego na 12 podłużnych kawałków
drewniane patyczki do szaszłyków zanurzone w wodzie
2 ząbki czosnku, drobno starte albo zmiażdżone
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
białko 1 jajka
1/3 szklanki ziarna sezamowego

Przygotwanie
Nabij kawałki tofu wzdłuż na patyczki do szaszłyków. W płaskim naczyniu wymieszaj sos sojowy z octem ryżowym. Obracaj tofu w zalewie, aż nasiąknie ze wszystkich stron i wstaw na 1-6 godzin do lodówki, przykryte folią plastikową. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ułóż szaszłyki z tofu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ubij białko na lekką pianę i posmaruj szaszłyki za pomocą pędzla, a następnie posyp je ziarnem sezamowym. Piecz przez 5 min., obróć i piecz kolejne 5 min.
Podawaj szaszłyki o temperaturze pokojowej z dodatkiem pesto z orzechami włoskimi.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE