Szaszłyki z owoców morza

Szaszłyki z owoców morza
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania z grilla

Składniki:

  • 6 krewetek
  • 200 g ryby bez ości
  • filiżanka wiórków kokosowych
  • 6 patyczków do szaszłyków albo łodyg trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Pasta:

  • 6 posiekanych szalotek
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 5 posiekanych chili
  • kawałek galangalu
  • posiekana wewnętrzna część łodygi trawy cytrynowej
  • łyżka świeżej startej kurkumy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • łyżka skórki otartej z limetki
  • łyżeczka soli morskiej

Sałatka:

  • pokrojony ogórek
  • posiekana szalotka
  • pół filiżanki posiekanej kolendry
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka soku z limetki
  • limetka do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki pasty zmiksować. Jeśli trzeba, dolać trochę wody. Podsmażyć pastę na rozgrzanym oleju.
Zmiksować krewetki i rybę. Dodać wiórki kokosowe i podsmażoną pastę. Nabierać po 2 łyżki masy i oklejać patyczki do szaszłyków albo łodygi trawy cytrynowej. Upiec na grillu albo usmażyć. Składniki sałatki wymieszać. Przybrać cząstkami limetki. Podawać z szaszłykami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA