Szaszłyki z kurczaka z sosem satay, ognista sałatka makaronowa, owoce z cukrem miętowym

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
30 minut Jamiego (odc. 38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Przepis

SATAY:
½ małego pęczka świeżej kolendry
1 świeża czerwona chili
½ ząbka czosnku
3 czubate łyżki masła arachidowego z kawałkami orzechów
sos sojowy
kawałek (2 cm) świeżego imbiru, obrany
2 limonki

KURCZAK:
4 piersi kurczaka (po 180 g) bez skóry
płynny miód, do skropienia

MAKARON:
250 g makaronu jajecznego
(1 gniazdko na osobę)
100 g niesolonych orzechów nerkowca
½ czerwonej cebuli
1 świeża czerwona chili
mały pęczek świeżej kolendry
1-2 łyżki sosu sojowego
1 limonka
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka płynnego miodu

DODATKI:
2 małe główki sałaty rzymskiej
½ małego pęczka świeżej kolendry
1 świeża czerwona chili
sos sojowy
1 limonka

PRZYPRAWY:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz

OWOCE Z CUKREM MIĘTOWYM:
1 duży ananas
150 g borówek amerykańskich lub innych miękkich owoców
mały pęczek świeżej mięty
3 łyżki złocistego miałkiego cukru
1 limonka
250 g gęstego jogurtu kokosowego

NA POCZĄTEK:
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Włącz górną grzałkę piekarnika na 200 stopni C. Włóż drewniane szpikulce do zimnej wody, żeby się namoczyły (przyciśnij je talerzykiem, jeśli wypływają). Zamontuj standardowy nóż w malakserze.

SATAY:
Do pojemnika malaksera włóż kolendrę (w całości, z łodyżkami), chili (bez szypułki), obrany czosnek, 3 czubate łyżki masła arachidowego oraz wlej sos sojowy. Dodaj pokrojony imbir, otartą na drobnej tarce skórkę z obu limonek oraz sok wyciśnięty z jednej. Dolej odrobinę wody i zmiksuj na rzadką pastę. Dopraw do smaku, połowę przełóż do ładnej miseczki, skrapiając oliwą extra vergine, a resztę odstaw na bok.

KURCZAK:
Ułóż piersi kurczaka równolegle jedną przy drugiej na plastikowej desce. Ostrożnie przekłuj wszystkie na wylot drewnianymi szpikulcami. Przekrój mięso między szpadkami tak, żeby wyszły 4 szaszłyki. Żeby mięso było bardziej chrupiące, możesz je lekko posiekać nożem z obu stron – szaszłyki będą miały większą powierzchnię. Przełóż resztki sosu satay do brytfanki i starannie obtocz w nim szaszłyki. Umyj deskę, nóż i dłonie. Skrop mięso oliwą i posól. Wstaw brytfankę na górną półkę piekarnika, tuż pod grzałką, na 8-10 minut z każdej strony, aż mięso się zezłoci i przepiecze na wskroś.

DODATKI:
Odkrój twardą nasadę główek sałaty i pozbądź się zwiędłych, zewnętrznych liści. Rozdziel pozostałe liście, opłucz na cedzaku, odwiruj i od razu podaj na stół. Zagotuj pełny czajnik wody.

MAKARON:
Ugotuj makaron we wrzątku w 3 min. Postaw średnią patelnię na małym ogniu. Wsyp orzechy nerkowca na gorącą patelnię, by je uprażyć, potrząsając zawartością patelni od czasu do czasu – nie zapominaj o nich przy wykonywaniu innych czynności. Obierz połówkę czerwonej cebuli i wrzuć do naczynia malaksera wraz z chili (bez szypułki) oraz łodyżkami z pęczka kolendry. Posiekaj je drobno pulsacyjnie, przełóż do dużej miski, dodaj 1-2 łyżki sosu sojowego i trochę oliwy extra vergine. Wlej sok wyciśnięty z 1 limonki i po 1 łyżeczce oleju sezamowego i sosu rybnego. Dobrze wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw. Odsącz makaron na cedzaku, zahartuj szybko zimną wodą, ponownie odsącz, a następnie dodaj do miski. Potrząśnij patelnią z orzechami i dodaj 1 łyżeczkę miodu, stale mieszając. Gdy orzechy zrobią się ciemnozłote, przesyp je do miski z makaronem i posyp wszystko listkami kolendry. Przemieszaj i podaj na stół wraz z miską sosu satay.

KURCZAK:
Obróć szaszłyki, skrop płynnym miodem i wstaw z powrotem pod grill na 8-10 minut.

OWOCE Z CUKREM MIĘTOWYM:
Obierz ananasa i pokrój na plastry. Rozłóż je na dużym półmisku i rozsyp na nim borówki. Oberwij listki mięty, włóż do moździerza i utrzyj na pastę. Dosypuj porcjami cukier i ucieraj, aż nabierze konsystencji mokrego piasku. Posyp owoce 1 łyżką miętowego cukru (resztę przechowaj w słoiczku, w lodówce i wykorzystaj przy innej okazji). Przekrój na pół limonkę, skrop owoce sokiem, a następnie podaj na stół z miseczką jogurtu kokosowego i łyżeczką.

DODATKI:
Posiekaj z grubsza liście kolendry i pokrój chili na cienkie plasterki. Włóż je do płaskiej miseczki i postaw na stole obok sałaty.

PODANIE:
Podaj szaszłyki z butelką sosu sojowego i kilkoma klinami limonki. Pozwól gościom przyrządzić porcje dania z sałaty, makaronu, kurczaka, kolendry i chili oraz soku z limonki.

© Jamie Oliver 2010

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

steffan 6 lat temu

niedawno oglądałem ten odcinek i Jamie prażył orzechy nerkowca z ziarnami sezamu a do owoców poza ananasem i borówkami dodał "jeżyka" z mango, dlaczego tego nie ma w tym przepisie?

alwaro 6 lat temu

dlaczego nie morzna dodac pszpisow z tego programu do swojej ksiarzki kucharskiej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE