Szaszłyczki z paneeru i warzyw

Szaszłyczki z paneeru i warzyw
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Marynata
125 ml greckiego jogurtu
mały kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany
2-3 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
sól do smaku
½ łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżeczka garam masala
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka mielonego kminu
nasionka z sześciu strączków zielonego kardamonu, utarte w moździerzu

Szaszłyczki
250 g paneeru pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
1 duża cebula, pokrojona na duże kawałki
1 zielona i 1 czerwona słodka papryka, wypestkowane i pokrojone na duże kawałki
olej roślinny do natłuszczenia blachy
6 patyczków do szaszłyków
roztopione masło do polania

Przygotowanie
Wymieszać w misce wszystkie składniki marynaty, dodać paneer, cebulę i papryki. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 200 °C i natłuścić blachę do pieczenia olejem. Nabić warzywa i paneer na patyczki. Piec 7 minut, polać roztopionym masłem, odwrócić i piec jeszcze 5-7 minut.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE