Szaszłyczki z krokodyla (lub z kurczaka) w sosie satay z nerkowców

Szaszłyczki z krokodyla (lub z kurczaka) w sosie satay z nerkowców
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis

Namoczyć patyczki do szaszłyków w zimnej wodzie na 10 minut (dzięki temu nie będą się paliły na grillu). Posypać mięso krokodyla lub kurczaka solą i pieprzem. Pokroić na kawałki 1 na 2 cm. Wymieszać składniki marynaty i włożyć do niej mięso na godzinę (lub na dłużej, jeśli to możliwe). Wymieszać składniki sosu satay w małym rondelku, dodając sosu sojowego do smaku. Jeśli to potrzebne, można dosłodzić cukrem palmowym lub muscovado. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu. Na każdy patyczek nabijać 2-3 kawałki mięsa, układać na grillu (lub na patelni grillowej albo pod grillem w piekarniku. Piec kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni, uważając jednak, by nie przesuszyć mięsa. Podawać na patyczkach z ciepłym sosem satay do maczania.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE