Szaszłyczki satay z kurczaka

Szaszłyczki satay z kurczaka
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska

Przepis



Składniki szaszłyków
12 piętnastocentymetrowych patyczków do szaszłyków
(moczonych wcześniej przez godzinę w wodzie)
8 udek kurczaka
1 rozgnieciony ząbek czosnku
3 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
ćwiartki limonki, do podania

Składniki sosu
2 łyżeczki oleju arachidowego (albo oleju roślinnego)
4 drobno posiekane szalotki
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
2 małe, posiekane czerwone papryczki chilli
125 g masła orzechowego
2 łyżki stołowe palmowego lub brązowego cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
1½ łyżki stołowej sosu rybnego
2 łyżeczki sosu sojowego


Przygotowanie
Pokroić kurczaka na kawałki. Wymieszać z czosnkiem, sosem rybnym i imbirem. Przykryć, zostawić w lodówce na godzinę lub na całą noc.

Przygotować sos
W rondlu, na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szalotki, czosnek, imbir i chilli. Smażyć 5 minut lub aż będą złociste. Dodać pozostałe składniki, zmniejszyć płomień i gotować 10 minut aż sos zgęstnieje.

Nabić mięso na patyczki, piec na grillu lub na patelni grillowej 3-5 minut. Może na je także upiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości porcji.
Podawać z sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE