Szarmula

Szarmula
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • ½ pęczka natki
  • grubo posiekanej
  • ½ pęczka kolendry
  • grubo posiekanej
  • 2 czerwone cebule hiszpańskie
  • obrane i grubo posiekane
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ras el hanout (mieszanki przypraw marokańskich)
  • 1½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1½ - 2 świeżych cytryn
  • wyciśniętych
  • oliwa z oliwek

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wrzuć składniki do pojemnika z nierdzewnej stali lub grubego plastyku (najlepiej o pojemności około 2 litrów) i miksuj blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli przygotowujesz szarmulę z wyprzedzeniem, przechowuj ją w lodówce w szczelnym pojemniku, polaną cienką warstwą oliwy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE