Szarlotka zawijana

Szarlotka zawijana
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.70
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki:
jabłka:
2 łyżki masła
6 jabłek (np. cortland, szara reneta), obranych i pokrojonych w kostkę
3 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu

ciasto:
450 g gotowego ciasta francuskiego
2 jajka rozbite z 1 łyżką wody
2 łyżki przesianego cukru pudru

świeży ser owczy lub kozi

Przygotowanie:
Jabłka: na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy jabłka, brązowy cukier i cynamon. Podsmażamy jabłka 10-15 minut, aż zaczną się karmelizować i mięknąć. Przekładamy do naczynia, studzimy i przechowujemy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto: godzinę przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki i trzymamy w temperaturze pokojowej. Oprószamy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto do grubości 3 mm. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jednej połowie ciasta umieszczamy jabłka. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zawijamy ciasto tak, aby powstał trójkąt. Zlepiamy brzegi ciasta i dociskamy widelcem, tak jak podczas robienia pierogów. Za pomocą nożyka wycinamy małe szparki na wierzchu ciasta. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem. Pieczemy szarlotkę około 25 minut, aż wierzch się zrumieni, a nadzienie będzie buzować. W piekarniku włączamy opiekanie i posypujemy ciasto cukrem pudrem. Cukier powinien się skarmelizować. Ostrożnie, aby się nie przypalił. Powstanie chrupiąca skorupka. Ostrożnie umieszczamy ciasto na kratce i lekko studzimy. Kroimy ciasto na części i podajemy na ciepło z serem, jogurtem lub lodami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE