Szarlotka z migdałową kruszonką

Szarlotka z migdałową kruszonką
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:

Składniki
jabłka
cynamon
goździki
brązowy cukier
10 dag masła
15 dag maki + środek spulchniający
10 dag cukru demerara
10 dag migdałów

Przygotowanie
Pokrojone w plasterki jabłka posypujemy mielonym cynamonem, goździkami oraz brązowym cukrem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia. Na kruszonkę bierzemy 10 dag schłodzonego masła, 15 dag mąki wymieszanej ze środkiem spulchniającym i 10 dag cukru demerara. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i miksujemy w robocie kuchennym, aż mieszanka będzie przypominała okruchy. Dorzucamy 10 dag nieblanszowanych migdałów i ponownie włączamy malakser, by je rozdrobnić. Posypujemy jabłka kruszonką i starannie ją ugniatamy. Pieczemy w gorącym piekarniku 35 - 40 minut, po czym odstawiamy na 10 minut, aby przestygło. Podajemy ze śmietanką, lub domowym sosem budyniowym (angielskim).

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE