Szarlotka jabłkowa

Szarlotka jabłkowa
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

  • 175g masła
  • 120g drobno mielonego cukru
  • 1kg jabłek nadających się do gotowania
  • bez skórki i komór nasiennych
  • posiekanych
  • 4 łyżki gładkiego dżemu morelowego
  • 12 kromek chleba pszennego
  • bez skórki
  • krem custard

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Na dużej patelni roztop 25g masła. Dodaj cukier i jabłka, nałóż pokrywkę i duś na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij pokrywkę i gotuj następne 5-10 minut, dopóki jabłka prawie zupełnie się rozpadną. Dodaj dżem morelowy i zostaw do ostygnięcia.
4. W międzyczasie roztop w rondlu resztę masła. Przekrój kromki na pół i jeszcze raz na pół, żeby uzyskać paski. Zamocz kawałki chleba w roztopionym maśle i wyłóż nimi dużą formę (można użyć jednej dużej formy, lub kilku małych). Gdy wyłożysz dno i boki formy, nałóż do środka purée z jabłek i przykryj kolejną warstwą chleba namoczonego w roztopionym maśle. Wstaw do piekarnika na 30 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozwól przestygnąć. Ostrożnie wyjmij ją z formy i szybko podawaj, najlepiej z kremem custard.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE