Szampański poncz cytrynowy

Szampański poncz cytrynowy
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 cytryny o temperaturze pokojowej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 butelka (750 ml) schłodzonego szampana
  • ¾ szklanki dobrej
  • schłodzonej wódki
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Cieniutko obrać skórkę z wyszorowanych cytryn, tak, by z każdej uzyskać jedną długą spiralę. Wycisnąć i przecedzić sok z cytryn – potrzeba ¾ szklanki. Rozpuścić cukier w ½ szklanki wody, zagotować na średnim ogniu. Odstawić, wrzucić skórkę z cytryn, wystudzić całkowicie.
Do wazy wlać szampana, wódkę, sok z cytryn, syrop, wymieszać. Podawać z odrobiną kandyzowanej skórki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE