Szakszuka

Szakszuka
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 20)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • ćwierć filiżanki oliwy
  • posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 pieczone czerwone papryki obrane i drobno pokrojone
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka mielonego kminu
  • łyżeczka kminku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki chili
  • ćwierć filiżanki natki kolendry
  • ćwierć filiżanki natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • sól i pieprz
  • 4 jajka od kur z wolnego chowu
  • 8 plasterków bekonu
  • 4 grzanki z masłem

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać kmin, kminek, wędzoną paprykę i chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pieczoną paprykę, przecier i kapary. Gotować przez pół godziny, aż sos zgęstnieje. Wsypać natkę pietruszki i kolendry, doprawić do smaku. Do płaskich naczyń do zapiekania wlać 3-centymetrową warstwę sosu. Wbić po jednym jajku i zapiekać przez 6 - 10 minut w temperaturze 180°C. Podawać z bekonem i grzanką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA