Syllabub z kremu cytrynowego i szampana

Syllabub z kremu cytrynowego i szampana
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Czas przygotowania:
30 minut

Przepis


Syllabub
8 herbatników imbirowych
100ml szampana lub wina musującego
285ml śmietany kremówki (48%)
4 łyżki stołowe cukru pudru
8 łyżek stołowych kremu cytrynowego

Dekoracja
2 łyżki stołowe podpieczonych płatków migdałowych
świeże truskawki

Przygotowanie
Pokrusz herbatniki na dno szklanego pucharka i zwilż je połową szampana lub wina musującego. Ubij śmietanę z cukrem, lecz zanim ubijesz do końca, dodaj resztę szampana lub wina musującego i krem cytrynowy; teraz nie ubijaj długo – chodzi o to, żeby krem pozostawił w ubitej śmietanie żółte pasma.
Przełóż mieszaninę do pucharków z herbatnikami i posyp płatkami migdałów i truskawkami.

©James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE