Sycąca zupa fasolowa

Sycąca zupa fasolowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 1 średni por
  • rozkrojony na trzy części
  • opłukany
  • bez piętki
  • pokrojony na kawałki szerokości 1 cm (około 2 ½ szklanki)
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1 cm) marchewki
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1 cm) białej rzepy
  • 1 szklanka obranego i pokrojonego w kostkę (1 cm) selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 puszka (465 gramów) fasoli jaś
  • 1 szklanka tartego sera gruyere
  • najlepiej bardzo dojrzałego
  • kromki bagietki lub chrupiącego wiejskiego chleba
  • 4 gałązki świeżej natki
  • do przybrania (do wyboru)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do dużego garnka wlać wodę. Dodać por, marchewkę, rzepę, oliwę i sól. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować 12 minut. Dodać fasolę razem z zalewą i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut. Rozlać do miseczek. Obficie posypać serem. Podawać z przybraniem z natki i chrupiącym chlebem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE