Świński tort biszkoptowy

Świński tort biszkoptowy
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przepis



Biszkopt z rzucaniem:
5 jajek
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem:
2 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka owoców

Dekoracja:
czekoladowe kruche ciasteczka
polewa czekoladowa
paczka różowych pianek „marshmallows”
duża ilość cukru pudru

Przygotowanie biszkoptów:
Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier puder, następnie stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Piec w temperaturze 150oC aż wyrosną (~15minut). Należy opuścić gorące ciasto razem z blachą na podłogę z wysokości ~50cm. Piekarnik wyłączyć. Odstawić do ciepłego piekarnika do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:
Owoce miksujemy, ja używałam czerwonych porzeczek. Ubijamy 2 białka, dodajemy cukier, na koniec delikatnie łączymy z owocami.

Przygotowanie dekoracji:
Ustawiamy mały garnek na łaźni wodnej, wlewamy do niego łyżkę gorącej wody. Wsypujemy porcję pianek, mieszamy je aż się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę. Dajemy jej wystygnąć na tyle, aby można było ją dotknąć ręką. Mieszając, do masy dodajemy cukru pudru do momentu uzyskania konsystencji gęstego lukru i aż masa nie będzie kleić się do rąk. Pracujemy na stolnicy wysypanej cukrem pudrem. W dłoniach formujemy okrągłe głowy i tułowia świnek. Porcję masy rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Uszy, ogonki, nosy i nóżki wycinamy nożykiem. Oczy i dziurki zaznaczamy nożykiem lub wykałaczką. Aby dokleić elementy zwilżamy je ciepłą wodą w miejscach łączenia i przyciskamy do siebie. Składamy blaty biszkoptowe przekładając je masą owocową. Wierzch tortu oblewamy polewą czekoladową. Póki jest płynna, miejscami kruszymy na nią ciasteczka. Na koniec wkładamy świnki w błotko i gotowe!

Uwagi:
Porcja wystarcza na 2 blaty biszkoptowe pieczone w formach o średnicy 24 cm. Gdy nie uda nam się kupić różowych pianek, mogą być białe – można je łatwo zafarbować sokiem owocowym lub barwnikiem spożywczym po roztopieniu. Rzucanie biszkoptu ma zapobiegać jego opadaniu.

Marta Charewicz

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE