świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie

świąteczna szynka o jabłkowo-rozmarynowo-musztardowym aromacie
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.95)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Umieść szynkę w dużym garnku ze ściśle pasującą pokrywą. Dodaj sok, musztardę i rozmaryn. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz. Już na tym etapie możesz podać szynkę z powstałym wywarem albo zrobić z niego sos: przenieś szynkę do naczynia do pieczenia, a z zachowanego wywaru zaczerpnij 1 szklankę, wlej do rondelka i na dużym ogniu zagęść do konsystencji syropu. Posmaruj szynkę glazurą i wstaw do pieca na 30 min. Dokładnie wymieszaj skrobię z wodą. Zagrzej pozostały wywar do wrzenia i wprowadź doń zawiesinę skrobi mieszając, aż całość zgęstnieje na sos, z którym podasz pokrojoną, glazurowaną szynkę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE