Sushi

Sushi
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
6

Przepis


Ocet
140 ml octu ryżowego lub mirin
70 g cukru
½ łyżeczki soli

Ryż
675 g krótkoziarnistego ryżu
900 ml wody

Sushi
6-8 arkuszy wodorostów nori
wasabi
100 g filetu z łososia, bez skóry
1 ogórek
1 puszka tuńczyka (185 g)
2 łyżki majonezu
1 czerwona papryka
sól, pieprz

Do podania: sos sojowy, wasabi, marynowany imbir

Przygotować ocet
Składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotować ryż
Wypłukać ryż w zimnej wodzie i osączyć. Powtórzyć 2 razy. Umieścić ryż i odmierzoną ilość wody w misce i odstawić na 30 minut. Potem przełożyć wraz z wodą do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia (ok. 5 minut). Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Potem zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Gorący ryż przełożyć do dużej, płaskiej, najlepiej drewnianej miski. Stopniowo wlać ocet i wmieszać drewnianą łopatką (nie rozgniatać). Wachlować drugą ręką, aż ryż przestygnie do temperatury pokojowej. Przykryć miskę wilgotną ściereczką, by ryż nie wysychał.

Przygotować dodatki
Upiec paprykę – przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć ogonek i nasiona, położyć na blasze, wstawić do piekarnika 200°C na 20 minut, przełożyć do miski, przykryć, odstawić na 15 minut, gdy nieco przestygnie usunąć skórę i pokroić wzdłuż na paski. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w cienkie słupki. Z łososia usunąć ości i pokroić w słupki. Tuńczyka osączyć, wymieszać z majonezem, ew. doprawić solą i pieprzem.

Przygotować maki sushi
Arkusze wodorostów przeciąć wzdłuż na pół. Kawałek wodorostów położyć poziomo na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu. Garść ryżu rozłożyć równą warstwą, pozostawiając wolny pasek 1,5 cm u góry wodorostów. Posmarować wasabi wzdłuż przez środek ryżu. Położyć na środek słupki łososia i ogórka lub warstewkę tuńczyka i paski papryki. Kciukiem i palcem wskazującym obu dłoni ująć brzeg maty wraz z wodorostami, pozostałymi palcami przytrzymać dodatki i przy pomocy maty zrolować sushi od siebie, lekko ściągając. Odwrócić rulon tak, by miejsce złączenia znalazło się na spodzie i odłożyć na 5 minut. Podobnie przygotować resztę. Ostrym nożem zwilżonym wodą pokroić każde maki sushi na 6 kawałków. Ułożyć na talerzach i podać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE