Suflety z ricottą i wanilią

Suflety z ricottą i wanilią
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Kucharze świata (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przepis



Plasterki truskawek tworzą piękny wzór pod waniliowymi sufletami. Ten wykwintny deser ozdobiony jest ciemną oraz białą czekoladą i posypany pistacjami w karmelu.

Karmelizowane pistacje
¼ szklanki cukru pudru
50-60 łuskanych pistacji

Suflety
3 jajka, żółtka oddzielone od białek
¼ szklanki cukru
20 dag serka ricotta (10% tłuszczu)
sok z ¼ cytryny
szczypta soli
1 laska wanilii

opakowanie dojrzałych truskawek
½ szklanki puree z truskawek
1 łyżka stołowa soku z cytryny
5 dag ciemnej, roztopionej czekolady
pokruszone pistacje w karmelu
4 listki mięty, pokrojone w cieniutkie paseczki

3 dag białej, roztopionej czekolady

Przygotowanie pistacji w karmelu
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Orzeszki wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i prażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika – wysypujemy pistacje na natłuszczoną patelnię i studzimy, a następnie siekamy lub miażdżymy na małe kawałki. Orzeszki można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie sufletów
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Smarujemy masłem i wysypujemy cukrem foremki o siedmiocentymetrowej średnicy. Głęboką blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
W głębokiej misce ubijamy białka. Wsypujemy połowę cukru i nadal ubijamy na miękką pianę.
W drugiej misce ubijamy żółtka z ricottą, sokiem z cytryny i solą. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy z niej nasionka, dodając je do żółtek. Starannie mieszamy. Dużą łyżkę dodajemy piany do żółtek i mieszamy, by je rozrzedzić, a następnie delikatnie i porcjami łączymy resztę piany z masą jajeczno-serową. Ostrożnie napełniamy mieszanką foremki do 2/3 wysokości. Ustawiamy je na blasze, do której wlewamy tyle gorącej wody, by również sięgała 2/3 ścianek foremek. Pieczemy 15 minut, aż suflety wyrosną.

Przygotowanie carpaccio z truskawek i dekoracji
Kroimy truskawki poziomo na bardzo cienkie krążki. Układamy je w kolisty wzór na każdym z 4 talerzy, pokrywając całą powierzchnię. Przekładamy truskawkowe puree do plastikowej butelki i wyciskamy je na owoce. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na truskawkach wzory. Posypujemy je pokruszonymi pistacjami, a brzegi talerza – paseczkami mięty.

Przygotowanie deseru
Pośrodku każdego talerza układamy suflet. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na wierzchu każdego sufletu równoległe linie. Posypujemy pistacjami.

© Marcel Panic

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE