Suflet ziemniaczny

Suflet ziemniaczny
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Suflet ziemniaczany
3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła do posmarowania kokilek
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła do smarowania wierzchów sufletów
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła
1 szklanka (250 ml) tartej bułki
1,5 kg niedobranych, wyszorowanych ziemniaków
2/3 szklanki (150 ml) ciepłego mleka
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz do smaku
2 jajka
1 żółtko
250 g pleśniowego sera Cambazola, pokrojonego na 8 równych części
sproszkowana papryka do posypania sufletów

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować kokilki masłem i wysypać tartą bułka.
Wrzucić ziemniaki do osolonej, zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut, aż będą miękkie. Odcedzić. Obrać póki gorące, pokroić w duże kawałki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W dużej misce wymieszać ziemniaki z ½ szklanki (125 ml) masła i z mlekiem. Doprawić do smaku. Wymieszać z jajkami i żółtkiem. 8 kokilek napełnić do połowy masą ziemniaczaną, wcisnąć po kawałku sera, dopełnić ziemniakami tak, by wystawały ponad krawędź naczyń. Na wierzchu każdego sufletu położyć kawałek masła, posypać papryką. Ustawić na blasze, piec 15 minut. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE