Suflet z owocem passiflory

Suflet z owocem passiflory
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
30 minut

Przygotowanie:


Suflet
masło do natłuszczenia formy
2 łyżki drobnego cukru
białko z 4 średnich jajek
miąższ 1 owocu passiflory

Banany
25 g masła
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżki gotowego sosu custard
2 średnie banany, obrane i przecięte wzdłuż na połówki

Do podania
lody waniliowe
kilka gałązek świeżej mięty

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj masłem wnętrza dwóch kokilek i wysyp każdą jedną łyżką drobnego cukru. W dużej czystej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. W oddzielnej, dużej misce, zmieszaj custard z miąższem passiflory i dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Nałóż porcje mieszaniny do przygotowanych kokilek i ustaw je na blasze do pieczenia. Wstaw suflety do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż wyrosną i będą złoto-brązowe. W tym czasie rozgrzej w garnku masło, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cukier oraz banany i ogrzewaj, często mieszając, aż banany zrobią się jednolicie złocisto-brązowe. Postaw suflety w kokilkach na talerzach. Ułóż obok banany wraz z porcją lodów waniliowych. Ozdób je gałązkami świeżej mięty.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE