Suflet czekoladowo-pomarańczowy

Suflet czekoladowo-pomarańczowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 48%
  • 150 g czekolady 75%
  • skórka otarta z połówki pomarańczy
  • 3 duże jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 75 g cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 15 g mąki
  • 10 g kakao
  • 25 g rozpuszczonego masła, do wysmarowania foremek
  • cukier, do posypania foremek
Sos:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190ºC.

Przygotuj kokilki. Posmaruj masłem dno, a następnie (najlepiej używając pędzla) – ścianki. Oprósz porządnie cukrem. Wstaw do zamrażalnika.

Wlej mleko do rondelka i doprowadź niemal do momentu wrzenia, po czym zdejmij z ognia. W drugim rondelku podgrzej śmietankę z czekoladą, aż czekolada się rozpuści, po czym roztrzep na gładką masę. Wymieszaj ze skórką otartą z pomarańczy, odstaw do ostygnięcia.

Utrzyj żółtka z 50 g cukru na gładko. Wsyp przesianą skrobię kukurydzianą i mąkę oraz kakao, wymieszaj, roztrzep na gładko. Wlej mleko cienką strużką, nieustannie mieszając, przelej masę do rondelka po mleku. Wstaw na mały ogień, podgrzewaj, mieszając, aż masa zgęstnieje na krem.

Zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia, od czasu do czasu roztrzepując, by nie powstał na wierzchu kożuch. Po ostygnięciu roztrzep ze śmietanką z czekoladą.

Białka ubij na sztywną pianę, na koniec dodając stopniowo resztę cukru. Wymieszaj pianę z masą czekoladową – dodawaj po i delikatnie przegarniaj metalową łyżką lub łopatką, tak, by piana straciła jak najmniej objętości.

Powstałą masa napełnij kokilki po sam wierzch, po czym zetnij go płaskim nożem. Przeciągnij palcem wokół brzeżków foremek.

Piecz przez 12-15 minut – suflety powinny być dobrze wyrośnięte, a pośrodku ścięte bardzo delikatnie.

By przygotować sos, wlej do rondelka sok pomarańczowy i sok z cytryny. Wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym zwiększ ogień i podgrzewaj przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje (pamiętaj, że stygnąc zrobi się jeszcze gęstszy). Wymieszaj z Grand Marnier, wlewając po łyżce.

Podawaj suflety natychmiast po wyjęciu z piekarnika, z sosem w dzbanuszku, do wlania do środka każdego sufletu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE