Suchar z jagnięciną

Suchar z jagnięciną
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
suchar:
250 g mąki pszennej razowej
100 g mąki żytniej
150 g mąki chlebowej
2 g drożdży instant
10 g soli
340 ml wody
oliwa do posmarowania blatu i miski, mąka do podsypania

jagnięcina:
1 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
4 kotlety jagnięce bez kości (z udźca)
2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu

sos:
3 łyżki crème fraîche
sok z ½ cytryny
1 czubata łyżeczka angielskiej musztardy w proszku

sałatka:
150 g rukwii wodnej
175 g zielonej fasolki szparagowej
8 dymek
12 rzodkiewek

Przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę, drożdże i sól. Wlewamy 255 ml wody i mieszamy składniki rękami, stopniowo dodając resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny lub nawet na całą noc. Marynujemy jagnięcinę: listki rozmarynu siekamy, czosnek obieramy i siekamy, wrzucamy oba składniki do miski, dodajemy skórkę otartą z cytryny, wlewamy oliwę. Wrzucamy kotlety i mieszamy rękami, by mięso się dobrze obtoczyło w marynacie. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do zamarynowania do lodówki na 3 godziny lub nawet na całą noc. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy w prostokąt i rozpłaszczamy palcami. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto specjalnym radełkiem lub widelcem, zostawiając brzeg nienakłuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 0,5-1 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i na 30 minut odkładamy na kratkę do ostygnięcia. Przygotowujemy składniki sałatki: fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą, osączamy. Rukiew myjemy i osuszamy. Dymkę i rzodkiewki kroimy na plasterki. Ucieramy czerwony pieprz w moździerzu. Wyjmujemy kotlety z marynaty, doprawiamy pokruszonym pieprzem i solą. Kładziemy na gorącej płycie grillowej i smażymy 10 minut, potem odwracamy i smażymy z drugiej strony tak, by mięso pozostało lekko różowe w środku. Zdejmujemy z płyty i odkładamy na kilka minut. Rozsypujemy na sucharze warstwę rukwii, dokładamy fasolkę, posypujemy dymką i rzodkiewką. Kroimy mięso ukośnie na plastry, rozkładamy na sałatce, całość polewamy sokami, które wypłynęły z mięsa. Mieszamy składniki sosu w miseczce, polewamy mięso i sałatkę. Podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE