Strzępiel czarny pieczony w soli

Strzępiel czarny pieczony w soli
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 szklanki soli gruboziarnistej
  • 6 białek z dużych jaj
  • 1 strzępiel czarny, labraks lub inna biała ryba (ważąca ponad kilogram), w całości, obrana z łusek i oczyszczona
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 cienko pokrojona cytryna
  • 6 gałązek świeżego tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka aż do uzyskania miękkiej piany. Dodaj sól i wymieszaj za pomocą gumowej łopatki.

Wnętrze ryby przypraw pieprzem i wypełnij połową kawałków cytryny oraz gałązkami tymianku. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na niej półtoracentymetrową warstwę masy z białek i soli. Umieść na niej rybę, przypraw z wierzchu pieprzem i połóż na niej resztę cytryny i tymianku. Następnie przykryj ją całą (łącznie z głową) pozostałą masą z soli, zostawiając ogon odkryty.

Piecz przez około 35 minut. Następnie używając widelca lub łyżki rozbij skorupę solną i odsłoń rybę. Przełóż na półmisek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA