Strudel z nadzieniem gruszkowo-żurawinowym

Strudel z nadzieniem gruszkowo-żurawinowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Gruszki (odc.30)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Ciasto
1 ¼ szklanki (300ml) ciepłej wody
1/3 szklanki (75g) masła
½ szklanki plus 2 łyżki (140g) cukru
4 szklanki (560g) mąki chlebowej (typ 750)
¼ łyżeczki (1,25 ml) soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Dodatkowo do zwijania
¼ szklanki (55g) masła
½ szklanki (60g) bułki tartej
1 jajko rozmącone z 2 łyżkami (30ml) zimnej wody
drobny cukier trzcinowy

Nadzienie
4 gruszki
1 szklanka żurawin
2/3 szklanki (150g) cukru
3 łyżki (25g) mąki
½ łyżeczki (2,5ml) cynamonu
¼ łyżeczki (1,25ml) startej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki (1,25ml) mielonych goździków
sok i skórka z jednej pomarańczy

Przygotowanie:
Nadzienie:
Gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Zmieszać gruszki i żurawiny z cukrem, mąką, przyprawami oraz sokiem i skórką z pomarańczy.

Ciasto:
Masło stopić i ostudzić.
Umieścić składniki na ciasto w malakserze z zamontowanym mieszadłem. Mieszać 2 minuty na małych obrotach. Potem przez 10 minut ze średnią prędkością, ściągając raz czy dwa ciasto z mieszadła/łopatki/haka. Ciasto powinno się ciągnąć. Zawinąć ciasto i pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Masło stopić i ostudzić. Rozłożyć na stole obrus lub ściereczkę o wymiarach 100 x 100cm. Oprószyć obrus mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę. Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal przezroczyste, wylać na nie masło i rozsmarować dłonią. Następnie posypać równo bułką tartą. Wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Odciąć nożyczkami grube brzegi ciasta wzdłuż brzegów równoległych do nadzienia. Przy pomocy obrusa unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego końca. Ścisnąć końce rulonu i odciąć grube brzegi ciasta. Z pomocą obrusa delikatnie przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg zwinięcia pod spodem. Jeśli strudel jest większy niż blacha, należy wygiąć go lekko, żeby się zmieścił. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą i posypać brązowym cukrem. Piec 30 minut, do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Podawać na ciepło, pokrojony w plastry.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE