Stek z tuńczyka w pieprzowej panierce z sosem teriyaki i purée ziemniaczanym z wasabi

Stek z tuńczyka w pieprzowej panierce z sosem teriyaki i purée ziemniaczanym z wasabi
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Przygotowanie:



Ziemniaki z wasabi:
3 duże ziemniaki, pokrojone na kawałki
1/3 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka wasabi
szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

Sos teriyaki:
¼ szklanki wina mirin
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego tamari o małej zawartości soli
1 łyżka miodu
3 zgniecione ząbki czosnku
obrany kawałek kłącza imbiru wielkości kciuka, pokrojony na plasterki

Stek z tuńczyka w pieprzowej panierce:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 steki z bardzo świeżego tuńczyka żółtopłetwego, o grubości około 2,5 cm
¼ szklanki świeżo utłuczonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w 10-15 min, aż będą miękkie. Odlej wodę i przełóż ziemniaki do dużej miski. Dodaj mleko sojowe, wasabi, sól oraz pieprz i ugnieć na purée. Zagotuj w rondlu na średnim ogniu wino mirin, olej sezamowy, sos tamari, miód, czosnek i imbir, zmniejsz ogień i redukuj przez 5 min. Usuń czosnek i imbir. Na dużym ogniu rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Obtocz steki z tuńczyka w tłuczonym czarnym pieprzu. Połóż steki na patelni i podlej sosem teriyaki. Aby uzyskać steki średnio krwiste, smaż je po minucie z każdej strony. Pokrój tuńczyka w poprzek włókien, żeby mięso było delikatne. Podawaj z puree ziemniaczanym z wasabi i sosem.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE